recepty  

Borůvkový štrúdl s mascarpone

Borůvkový štrúdl s mascarpone

28.07.2015 redakce

Připravte neodolatelný borůvkový štrúdl s mascarpone - delikátní závin z listového těsta plný borůvek v jemném krému patří k sezónním hitům první „domácí štrúdlárny“ v jižních Čechách – café Štrúdl v Českém Krumlově.

Ingredience: kvalitní listové těsto, borůvky, mascarpone, cukr, vejce, šlehačka

Postup: Mascarpone promícháme se žloutky (na 200 g mascarpone 1 žloutek) a cukrem, je důležité míchat opatrně, aby se hmota nesrazila a zůstala krémová. Na závěr přidáme čerstvé borůvky. Při použití mražených je důležité nechat borůvky rozmrznout a vycedit šťávu, tu svaříme s cukrem do konzistence sirupu. Vznikne tak borůvková omáčka, kterou štrůdl při servírování ozdobíme. Takto připravenou směs naneseme na rozválený plát listového těsta, který jsme před tím potřeli rozšlehanými vejci z vnitřní strany, důkladně zavineme, aby směs nevytekla ven, celý závin potřeme opět rozšlehanými vejci a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C 15–20 minut. Závin podáváme s čerstvou šlehačkou a omáčkou z borůvek.


Mohlo by vás zajímat

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.